Rijke geschiedenis in Hotel Krasnapolsky

Rijke geschiedenis in Hotel Krasnapolsky

Project
Door: Petra Starink | 28-06-2016

Grand Hotel Krasnapolsky op de Dam in Amsterdam heeft een grootschalige transformatie ondergaan. Gezamenlijk met een aantal andere partijen vormde D/DOCK het ontwerpteam voor de renovatie en restyling van dit iconische hotel van 38.000 m2. De rijke geschiedenis van het hotel en de stad Amsterdam is in het ontwerp terug te vinden.

D/DOCK, ontwerper van conferentie- en meeting rooms, ontwikkelde een partnership met de Spaanse interieurontwerper Ramon Esteve voor het ontwerp van de hotelkamers en voor de openbare ruimte werd samengewerkt met het Britse interieurbureau Studio Proof. Het NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky is ooit in de 19e eeuw als koffiehuis begonnen en nu uitgegroeid tot een van de toonaangevende hotel-restaurants van Amsterdam. Het hotel is nu overgenomen door het Europese AXA Real Estate Investment Managers. Het doel was om dit grote hotel aan te passen tot een congreshotel waarin de rijke geschiedenis van zowel het hotel als de stad Amsterdam terug is te vinden.

Geschiedenis van het hotel

Feel the extraordinary  was de metafoor die D/DOCK in 2013 vertaalde bij de formulering van het nieuwe hotelconcept, met daarbij pijlers als luxe, herkenbaarheid, originaliteit en beleving. Dit is de eerste keer dat het complex integraal is aangepakt. De historie van het hotel vormt hier de basis voor. Vanwege de grootte van het hotel zijn de gangen zeer belangrijk geweest in de vertaling van het concept. Om een gevoel van richting en structuur te creëren is er gewerkt met een duidelijk lijnenspel in het tapijt. Het lichtconcept met gedimde armaturen zorgt voor rust en intimiteit.

Van de 451 hotelkamers zijn er 256 opgeleverd in 2015, onderverdeeld in standaardkamers en suites. D/DOCK kwam samen met ontwerper Esteve tot twee kamerconcepten om de historie van het hotel en de toekomst van de stad te verenigen: ‘Modern Classic’ en ‘Classic Modern’. In beide concepten is er gewerkt met een open badkamer. Inspiratie hiervoor was het sanitair in de kamer met daaronder een uitschuifbaar toilet zoals dat ooit door A.W. Krasnapolsky geïntroduceerd werd. Omdat het complex uit verschillende gebouwen bestaat moest elke kamer anders ontworpen worden.

Centrale binnenstraat

De luifel van het hotel valt is vernieuwd. De lobby is een verlengstuk van de straat geworden. In de publieke ruimtes staat het sociale aspect voorop. De openbare ruimten zijn geïnspireerd op het Krasnapolsky uit de jaren twintig. Een centrale binnenstraat verbindt de verschillende gebouwen en ruimtes.

Grenzend aan de lobby ligt het Grand Café Krasnapolsky.  Opvallend in deze ruimte is de hors d’oeuvre bar, waar chefs live verse salades en kleine maaltijden bereiden. Door de grote raampartijen heeft men uitzicht op de Dam. Het hart van het hotel is de bar The Tailor, die een intieme sfeer ademt door het gebruik van warme kleuren en rijke stoffen in wandbekleding en stoelen. Een verstopte ruimte, ook wel de ‘Snug Lounge’ genoemd, is de ideale plek voor een private party.

Wintertuin

Aan de centrale binnenstraat grenst de monumentale ‘Winter Garden’, bouwjaar 1880. Bij binnenkomst loopt men via een vernieuwde natuurstenen trap de zwart-wit geblokte vloer op. Franse vouwdeuren zorgen er voor dat de aangrenzende zalen kunnen samenvloeien met de wintertuin.

Restaurant The White Room

Restaurant The White Room met 60 zitplaatsen heeft ook een make-over gekregen. Deze ruimte is het oudste nog in originele staat zijnde restaurant van Amsterdam. De oorspronkelijke muurelementen zijn gecombineerd met een moderne styling die het restaurant een nieuwe identiteit geeft.

Grafische ontwerpen in tapijten

Het hotel beschikt over 17 vergaderzalen, verspreid over twee verdiepingen. Tegelijk met de restyling van deze zalen kwamen er ook nieuwe benamingen. Het diamantthema is ook hier doorgevoerd. Opvallend zijn de grafische ontwerpen in de tapijten, ontworpen door D/DOCK. Inspiratie hiervoor zijn motieven die in de jaren twintig werden gebruikt.

Logo

Aan de Damzijde heeft het hotel een monumentale gevel, die waar nodig is gemoderniseerd, maar de originele elementen zijn behouden. Ook is de gevel aan de Sint Jansstraat gemoderniseerd. Het vernieuwde verlichte Krasnapolsky-logo maakt de restyling af.

Projectgegevens

Naam project Hotel Krasnapolsky
Locatie Dam, Amsterdam
Programma/functie Hotel
Interieurontwerper D/DOCK, Ramon Esteve, Studio Roof
Beeld D/DOCK

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.