Variatie in metselwerk Fruitbuurt Noord Utrecht

Variatie in metselwerk Fruitbuurt Noord Utrecht

Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-06-2019

LEVS architecten ontwierp voor de Fruitbuurt Noord in Utrecht 136 eengezinswoningen en 64 appartementen. De gemetselde gevels voegen zich naar de bestaande baksteenarchitectuur en maken van de nieuwbouw een herkenbaar ensemble. LEVS-architect Adriaan Mout: “De duurzame kwaliteit en de oppervlaktetextuur van de warme, levendige steen met zijn kolenbrand en sintering verrijken de nieuwbouw én de buurt.”

Nieuwbouw en renovatie

Fruitbuurt Noord in Het Utrechtse Ondiep is een klassieke volksbuurt met overwegend vooroorlogse woningbouw. Op dit moment wordt de buurt gefaseerd verbeterd met nieuwbouw- en renovatieprojecten. LEVS architecten maakte voor twee plandelen een ontwerp voor 64 appartementen en 136 eengezinswoningen, een mix van sociale huur en koop.

Uitkragende gemetselde balkons

De 64 appartementen zijn verdeeld over twee nieuwbouwblokken met uitkragende gemetselde balkons, in het oog springende hoekramen en witte bloemkozijnen. Aan het Ondiep, de Framboosstraat en de Aardbeistraat ontwierp LEVS architecten moderne eengezinswoningen in stroken van twee bouwlagen hoog en kappen met rode pannen.

Typisch vooroorlogse stedenbouw

De architectuur haakt in beide gevallen welbewust aan op de wijk, stelt projectarchitect Adriaan Mout: “In Fruitbuurt Noord staan stempels van typische vooroorlogse stedenbouw, met stroken eengezinswoningen. Hier oogt de Utrechtse volksbuurt dorps, met sobere tuindorp-architectuur in rode steen en pannen, voorzien van tuintjes en een achterpad. Onze nieuwbouw zoekt met eenzelfde kleinschaligheid aansluiting bij de bestaande bebouwing en dat dorpse karakter. Daarnaast is er de Laan van Chartroise. Hier is voor de gevelwanden een stedelijk profiel met vier tot vijf bouwlagen de norm. Onze twee appartementengebouwen sluiten architectonisch aan op de al gerealiseerde nieuwbouw aan deze hoofdweg.”

Hardere steen

Aan de gevels kregen alle woningen en appartementen de donkerrode steen Schleswig GT. Mout: “De bestaande bebouwing was uitgevoerd met bezande steen in rood en geel. De gevels van deze blokken zijn inmiddels behoorlijk vaal. Wij kozen voor de hardere steen, die lang mooi blijft. De baksteen heeft dankzij kolenbrand en sintering een warmte en levendigheid waarmee we in de nieuwe architectuur een verdieping konden realiseren. De oppervlaktetextuur zorgt samen met de duurzame kwaliteit van de steen voor een verrijking van de lange wanden en de repeterende gevels.

Samenhang vergroten

De gevels van de appartementengebouwen en de eengezinswoningen hebben een opvallende geleding uit banden van staand en liggend metselwerk, voorzien van twee verschillende kleuren voegen. Mout: “Deze banden verbinden de blokken en de stroken, waarbij we veel aandacht hebben besteed aan hoeken, ingangen, de overgang van openbaar naar privé en aan een zorgvuldige ambachtelijke detaillering. In de eengezinswoningen is die band toegepast als een plint die soms omhoog loopt en tot aan het dak reikt. Tegelijkertijd hebben we de pannendaken her en der naar beneden doorgetrokken. Het metselwerk is doorgezet tot in bijvoorbeeld de tuinmuurtjes, om de samenhang tussen de gebouwen aan en achter de Laan van Chartroise te vergroten.”

Horizontaal gemetselde gevelbanden

De horizontaal gemetselde gevelbanden hebben een wildverband, de verticale banden zijn gemetseld in halfsteensverband – met in de horizontale metselvelden een antracietkleurige voeg en in de verticale velden een lichtgrijze voeg. Adriaan Mout: “De steen verdraagt die verschillende voegkleuren goed. We hebben in de gevels lang gezocht naar een goede balans tussen de samenhang van blokken en stroken en een kloek architectonisch voorkomen – waarbij we de banden in de gevels heel present aanwezig wilden hebben.” Aan de binnenterreinen van de eengezinswoningen koos LEVS aan de gevels voor de gele baksteen Rostock. Het metselwerk aan de balkons van de appartementen is uitgevoerd in prefab.

Projectgegevens

Naam project Fruitbuurt Noord
Locatie Utrecht
Programma/functie 136 eengezinswoningen, 64 appartementen
Architectenbureau LEVS architecten, Amsterdam
Projectarchitect Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Opdrachtgever(s) Mitros, Utrecht (huur), Zondag Ontwikkeling, Tiel (koop)
Hoofdaannemer Van Wijnen, Eibergen; BAM, Bunnik
Beeld Hagemeister / Andreas Secci

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.