Verpleeghuis Open Vensters

Verpleeghuis Open Vensters

Door: Petra Starink | 18-12-2012

Verpleeghuis Open Vensters in Ameide is ontworpen door EGM architecten. Open Vensters is ontworpen vanuit het concept Wonen met zorg op maat in een leefbaar huis. Het verpleeghuis bestaat uit een besloten verblijfsgedeelte  en een openbaar voorzieningengedeelte, verbonden door een glazen binnenstraat.

In het verblijfsgedeelte, bestaande uit woongroepen en individuele zorgappartementen, staat de woonfunctionaliteit voorop. Het voorzieningengedeelte wordt door het kantoorpersoneel van AV Zorggroep gedeeld met een kinderdagverblijf.

Het entreegebouw, met het voorzieningengedeelte, biedt plaats aan een restaurant en een lounge. De aan boerderijen refererende kap, getooid met geglazuurde gebakken pannen en prominente glazen dakkapel, biedt een ‘open venster’ op de dorpskern van Ameide. Er is voorgesorteerd op de toekomst met eenpersoonskamers in de psychogeriatrische woongroepen. Tevens zijn er woongroepen met zelfs privé-sanitair. De minder zware zorg is gesitueerd in appartementen waarbij rekening is gehouden met flexibele verhuurbaarheid in de toekomst.

Projectgegevens

Locatie Prinses Marijkeweg, Ameide
Ontwerp EGM architecten, Dordrecht
Opdrachtgever Woonzorg Nederland Projectontwikkeling, Amstelveen
Uitvoering Bouwonderneming Stout BV, Hardinxveld-Giessendam
Vloeroppervlak 8289 m2
Constructeurs IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Adviseurs Nelissen ingenieursbureau BV, Eindhoven en Vollmer & Partners, Utrecht

AV Zorggroep telt vijf locaties en heeft een verzorgingsgebied van Oud Alblas (Alblasserwaard) tot en met Leerdam (Vijfherenlanden), een omvangrijk, dunbevolkt gebied met een agrarische inslag. Open Vensters is een van de lokaties en ligt aan de rand van Ameide, een kleine stad ten zuidoosten van Utrecht. De directie wilde de schaal, identiteit en behoefte van instelling en bewoners meenemen in het ontwerp, dat zowel is afgestemd op huidige en toekomstige regelgeving, als op exploitatie-eisen. Dit resulteerde in “een duurzame mix”. Het verpleeghuis is op vrijdag 12 oktober  geopend.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.