Bankjes van Jan de Jong

Things of Beauty

Bankjes van Jan de Jong

Door: Jacqueline Knudsen | 04-03-2016

Jan de Jong, een van de bekendste Bossche School architecten, heeft naast gebouwen ook meubilair ontworpen. Al zijn ontwerpen zijn gebaseerd op de vormleer van het plastische getal. Ruimten en objecten met deze verhoudingen stralen rust en harmonie uit.

Swinkels Bossche School Meubelen – kortweg Swibome – maakt bankjes gebaseerd op de ontwerpen van Jan de Jong. De bankjes zijn 35,8 cm breed, 55,1 cm lang en 41,8 cm hoog. Ze worden op bestelling uitgevoerd in beton of in diverse houtsoorten zoals vuren, grenen, eiken, mahonie, iroko, robinia etc. De betonnen versie is, behalve in de originele betonkleur grijs, ook leverbaar in verschillende pastelkleuren, en in het wit.

Leraar bouwtechniek

Ad Swinkels licht toe hoe hij ertoe gekomen is om de meubels te gaan maken: “Tijdens mijn opleiding tot leraar Bouwtechniek moest ik, in de lessen geschiedenis der bouwkunst, alle verschillende bouwstijlen bestuderen. Zodoende maakte ik ook kennis met de Bossche School en het plastische getal. Deze bouwstijl sprak mij erg aan.
Na mijn studie raakte ik bevriend met Koos de Jong, de zoon van Jan de Jong. Via Koos heb ik, de meubels die zijn vader ontworpen heeft, ontdekt. In eerste instantie dacht ik: hiervan kan een leuke opdracht voor mijn leerlingen [van het vakcollege Helmond] van maken, om zodoende hen ook kennis te laten maken met het gedachtegoed van de Bossche School. Omdat in het examenprogramma staat dat onze leerlingen ook iets aan bekistingen moeten doen, bedacht ik om ze een bekisting te laten maken van een Bossche School bankje. Toen ik daar zelf mee aan de slag ging, merkte ik al snel dat te hoog gegrepen was voor VMBO leerlingen.
Navraag en wat onderzoek op internet leerde mij dat er geen Bossche School bankjes in beton gemaakt worden dus ben ik doorgegaan met het maken van een bekisting voor een bankje in beton. Uiteindelijk ben ik daar in geslaagd en heb ik de eerste bankjes gestort. Omdat ik van heel veel mensen zeer positieve opmerkingen kreeg over de bankjes ben ik er meer gaan storten.”

Jan de Jonghuis

De betonnen bankjes zijn te bewonderen bij het Jan de Jong Huis in Schaik, dat soms wordt opengesteld voor publiek. In 2016 is het Jan de Jonghuis geopend voor publiek in het weekend van 18 en 19 juni. Op beide dagen is het huis geopend van 13.00u tot 17.00 uur. Meer informatie over de open dagen: Jan de Jong Stichting

Meer informatie over de bankjes: Swibome

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.