Gevels Accoya hout sieren ziekenhuis Maaseik

Materialen

Gevels Accoya hout sieren ziekenhuis Maaseik

Door: Petra Starink | 19-02-2018

Het ontwerp van het ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik is van de Jong Gortemaker Algra architecten in samenwerking met architectenbureau archipelago| ar-te. Het ziekenhuis is gebouwd met leisteen, glas en Accoya® hout. Duurzame materialen met oog op de toekomst.

Accoya hout toegepast in gevel

Voor de bouw van het ziekenhuis is 74 m3 Accoya hout gebruikt. Het hout is toegepast in de gevel van de polikliniek, en de vier verbindingsgangen tussen de hoofdgebouwen zijn gemaakt van Accoya lijstwerk in combinatie met glas. Accoya is het enige milieuvriendelijke bouwmateriaal dat geschikt is voor constructies. De basis van het hout is een snelgroeiende dennensoort, die in Arnhem wordt verduurzaamd.

Keuze voor Accoya hout

Over de keuze voor Accoya zegt architect Lieven de Vadder van architectenbureau  archipelago | ar-te: “Het is een logische keuze. Ik wil geen hout gebruiken afkomstig uit het tropisch regenwoud.” Accoya is het enige milieuvriendelijke bouwmateriaal dat geschikt is voor constructies. De basis van het hout is een snelgroeiende dennensoort, die in Arnhem wordt verduurzaamd.

Natuurlijk daglicht

De beleving van de patiënt stond voorop bij het ontwerp voor het nieuwe ziekenhuis. Er is zoveel mogelijk natuurlijk daglicht en er is zicht op de omliggende natuur van Maaseik. Architectenbureaus djGA en archipelago | ar-te vonden rust en structuur belangrijk in een ziekenhuis. Het ziekenhuis is opgedeeld in vijf hoofdgebouwen, elk met een eigen functie: operatiekamers, verpleegafdeling, polikliniek, facilitaire functies en het entreegebouw. De afdelingen zijn onderling verbonden met luchtbruggen en wandelgangen.

Uitbreiding ziekenhuis

Duurzaamheid was een belangrijk thema tijdens de bouw. Het ziekenhuis is gebouwd met oog op de toekomst. De losstaande skeletstructuur van de vijf afdelingen maakt het mogelijk om elk onderdeel van het ziekenhuis uit te breiden zonder hoge kosten. De gebruikte materialen zijn toekomstbestendig door de lange levensduur ervan. Accoya hout heeft bij toepassing boven de grond bijvoorbeeld een garantie van ruim 50 jaar.

Hout dat nauwelijks krimpt

Architect Lieven de Vadder van archipelago | ar-te: “Het eindresultaat is perfect; ik ben blij dat we Accoya hout gebruikt hebben. De kleur van het hout is heel licht. Hierdoor kun je met vernis precies de gewenste kleur bereiken. Daarnaast is het ook een geruststellend idee dat Accoya hout nauwelijks krimpt of zwelt, waardoor de gevel precies blijft zoals wij in gedachte hadden.
In september 2017 is het project opgeleverd.

Foto’s: de Jong Gortemaker Algra Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.