Architectuur in de schijnwerpers

Nieuws

Architectuur in de schijnwerpers

Door: Petra Starink | 14-06-2016

In het weekend van 17, 18 en 19 juni viert Nederland de Dag van de Architectuur. Diverse steden bieden een programma van rondleidingen, tentoonstellingen, en excursies. Sinds 1986 is de Dag van de Architectuur een landelijk fenomeen dat veel bezoekers trekt. Ieder jaar staat de dag in het teken van een speciaal thema. Voor 2016 is dat ‘Architectuur in de schijnwerpers’.

Architectuursector klimt uit dal

Na jaren van crisis krabbelt de architectuursector weer uit een dal. Architectuur en stedenbouw tonen hun dienstbaarheid aan de samenleving en spelen een grote rol in de oplossing van grote sociaaleconomische en ruimtelijke vraagstukken. De Dag van de Architectuur toont wat architectuur kan doen voor de kwaliteit van onze leefomgeving. Hieronder al een voorproefje van de activiteiten in Utrecht, Arnhem en Almere.

Utrecht

In Utrecht is bijvoorbeeld veel aandacht voor het Stationsgebied. In 2016 wordt de OV terminal opgeleverd ontworpen door Benthem Crouwel Architects. Het stationsgebied van het Jaarbeursterrein tot de oude binnenstad vormt straks één toegankelijk geheel. Een overdekte boulevard van zo’n 300 meter over het spoor verbindt de stad. Het station krijgt aan beide zijden een duidelijke entree aan twee vernieuwde stationspleinen, waarvan er een al echt vorm krijgt: het Jaarbeursplein. Op de Dag van de Architectuur 2016 kunt u in gesprek gaan met de architecten en de spoorbouwmeester. Bezoek ook de nieuwe gebouwen zoals TivoliVredenburg van architectuurstudio HH en het Stadskantoor van Kraaijvanger Architects, of oude gebouwen in een nieuw jasje, zoals Villa Jongerius en de Cereolfabriek tijdens een rondleiding met architecten en architectuurgidsen.

Arnhem

Met het thema beweging & verblijven wordt het stationsgebouw van Arnhem in de schijnwerpers gezet. Het Gilde Stadswandeling zal 3 rondleidingen geven met alle informatie over het stationsgebied. Deze rondleidingen gaan van start onder de wolk in de transferhal. Architectuurfotograaf David Pronk geeft een 2 uur durende workshop over de kunst van architectuurfotografie en wordt er in samenwerking met Focus Filmtheater de film ‘Trains of Thoughts’ vertoond in de transferhal van het station.

Almere

Almere staat de dag geheel in het teken van Tiny Housing. Als snelst groeiende stad van Nederland heeft Almere altijd de nieuwste inzichten op het gebied van ruimtelijke ordening en woningbouw omarmd en in haar stad opgenomen. In Almere is de BouwEXPO Tiny Housing gestart met als basis het innovatieve kleine wonen. Een concept waarmee in het buitenland al geëxperimenteerd wordt, en dat nu ook in de stad Almere de ruimte krijgt. Kunnen Tiny Houses ook mooi zijn? Deze vraag wil Almere graag onderzoeken. Alle zelfbouwers, architecten en aannemers zijn welkom met hun plannen.

Op de site van de Dag van de Architectuur is het hele programma te vinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.