Bewegingscentrum voor zorginstelling

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Bewegingscentrum voor zorginstelling

Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-04-2024

Het nieuwe bewegingscentrum op het zorglandgoed Hooge Burch in Zwammerdam is ontworpen door MoederscheimMoonen Architects in opdracht van Ipse de Bruggen. Het nieuwe complex vormt een integraal onderdeel van de vele vernieuwingen op het terrein waar ongeveer 500 cliënten wonen en recreëren. Het bewegingscentrum zal dienen als dé plek voor ontspanning en beweging onder begeleiding, voor mensen met een verstandelijke beperking.

Ipse de Bruggen is een zorginstelling die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. De organisatie biedt een breed scala aan diensten, waaronder wonen, dagbesteding, behandeling, begeleiding en ondersteuning bij de ontwikkeling. Naast vele andere locaties, hebben cliënten de mogelijkheid te wonen op een van de drie landgoederen. Dit zijn ruime en groene omgevingen waar cliënten kunnen wonen, werken en recreëren met zoveel mogelijk eigen regie.

Het bewegingscentrum

Het nieuwe bewegingscentrum vormt een integraal onderdeel van de talrijke vernieuwingen op het landgoed Hooge Burch in Zwammerdam. Het nieuwe gebouw herbergt twee sportzalen, een fitnessruimte en een ruimte voor fysiotherapie en aerobics. Maar ook verschillende multifunctionele behandelruimtes, kantoren en ruimtes voor het personeel.

Het ontwerp

Het ontwerpconcept is gebaseerd op de integratie van het gebouw in een toekomstig ruimtelijk kader. Hiermee zal het een onderdeel vormen van een nieuw park en zich met zijn entree aan de parkzijde presenteren. Het volledige programma bevindt zich op de begane grond, wat aansluit bij het toegankelijke karakter voor de doelgroep. Hierbij vormen de twee sportzalen dankzij hun royale vrije hoogte een aaneengesloten hoogte-accent in het ontwerp. Het geheel is bekleed met een houten gevel, die als een gordijn van houten latten over twee lagen is aangebracht. Dit gordijn waaiert uit om de ruimtes te definiëren en diverse installaties op het maaiveld en het dak te integreren. Hierdoor krijgt het gebouw een dynamiek met vloeiende, afgeronde vormen.

Binnenin het gebouw bevindt zich een centrale as waarlangs de verschillende bewegingsfuncties zijn georganiseerd. Bij binnenkomst is deze route duidelijk zichtbaar en ontvangt extra verlichting van een kleine patio. Met de kantoren aan de zijde van de entree ontstaat er een sterke visuele verbinding met het toekomstige park. Ook de personeelsruimte grenst direct aan de aantrekkelijk vormgegeven buitenruimte.

Biobased ontwerp

Het gebouw is grotendeels ontworpen met behulp van biobased en circulaire materialen. De schil van het bewegingscentrum bestaat uit elementen van hout, die zijn gevuld met biobased isolatiemateriaal. Daarnaast is de dakvloer van de laagbouw vervaardigd met houten kanaalplaatvoeren, terwijl de hogere sportzalen zijn geconstrueerd met gelamineerde houten dakliggers. In de sportruimtes is een goede akoestiek van groot belang, en om die reden zijn houten panelen met perforaties gekozen. Het zaagafval dat ontstaat bij de productie wordt gebruikt als akoestisch isolatiemateriaal in deze panelen. De esthetische afwerking van de gevel aan de buitenzijde van het bewegingscentrum is gerealiseerd met thermisch gemodificeerd hout.

Energieneutraal bewegingscentrum

Het nieuwe bewegingscentrum is ontworpen met energieneutraliteit als uitgangspunt. Door het gebruik van een warmtepomp en PV-panelen wordt zowel warmte, koude als elektriciteit opgewekt. Deze installaties werken samen om te voorzien in de energiebehoeften van het gebouw, waardoor het zelfvoorzienend wordt op het gebied van energie. De duurzame opwekking van elektriciteit vindt plaats op het hoge dak boven de sportzalen, terwijl de warmtepomp, die buitenlucht benut om warmte en koude te produceren, op het lagere dak is geplaatst. Om geluidsoverlast van deze warmtepomp te minimaliseren, is deze zorgvuldig afgeschermd.

Natuurinclusief

Ipse de Bruggen heeft ambitieuze plannen om haar landgoederen en bebouwing natuurinclusiever te maken. In nauwe samenwerking met NEST Natuurinclusief is er een integrale aanpak ontwikkeld voor het ontwerp van het bewegingscentrum. Dit met speciale aandacht voor de gierzwaluw, de huismus en vleermuizen. Er zijn nestkasten en verblijven gepland op locaties (oriëntatie en hoogte) die ideaal zijn voor deze soorten. Door het bewegingscentrum te integreren in het groen en klimgroen aan te brengen rondom het gebouw ontstaan beschutte plekken voor verschillende soorten. Ook dit draagt bij aan een verhoogde biodiversiteit op de locatie.

Vervolg

Op dit moment wordt het gebouw technisch uitgewerkt t.b.v. de aannemersselectie. Naar verwachting zal de bouw eind 2024 starten en vind de opleving plaats in 2025.

Renders: MoederscheimMoonen Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.