Drie finalisten Young Designer Award

Evenementen, Nieuws

Drie finalisten Young Designer Award

Door: Petra Starink | 24-06-2015

David Derksen, Barbara Langendijk en Teresa van Dongen zijn kanshebbers voor de Young Designer Award van Dutch Design Awards. Zaterdag 24 oktober wordt  de winnaar bekend gemaakt tijdens de Dutch Design week in Eindhoven.

De Young Designer Award is de speciale stimuleringsprijs voor jong talent. De commissie onder voorzitterschap van Saskia van Stein (Bureau Europa) selecteerde uit 95 inzendingen de drie finalisten.

David Derksen

David Derksen studeerde in 2009 af aan de Design Academy Eindhoven en behaalde in 2011 zijn master Industrial Design aan de TU Delft. Datzelfde jaar startte hij zijn eigen studio in Rotterdam. Natuurprincipes en -processen zijn een inspiratiebron voor veel van zijn werk. Het maakproces, dat hij vergelijkt met spelen met natuurkrachten op kleine schaal, blijft vaak zichtbaar in het eindresultaat.
www.davidderksen.nl

Barbara Langendijk

In 2013 studeerde modeontwerpster Barbara Langendijk af aan de ArtEZ Fashion Masters. Centraal in haar werk staat het zoeken naar alternatieve manieren van constructie, zonder het gebruik van losse patroondelen. Rituelen, tradities en ambachten vormen een belangrijke inspiratiebron; dit is terug te zien in onder meer haar materiaalgebruik en wijze van presenteren.
www.barbaralangendijk.com

Teresa van Dongen

Natuur en wetenschap staan centraal in het werk van Teresa van Dongen. De ontwerpster, in 2014 cum laude afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven, wil een brug slaan tussen natuur en wetenschap en design. Ook in haar projecten komen die disciplines samen. Haar ‘levende lamp’ Ambio werd genomineerd voor diverse prijzen; momenteel is ze betrokken bij de ontwikkeling van een lamp die werkt op bioluminescentie.
www.teresavandongen.com

Vorm en esthetiek

Onder de inzendingen signaleerde de selectiecommissie veel aandacht voor vorm en esthetiek, en een toename van het aantal samenwerkingsverbanden. Jonge ontwerpers geven in toenemende mate blijk van het besef dat werken met experts, veelal van buiten het eigen vakgebied, het eindresultaat meerwaarde verleent. Zelf lijken de ontwerpers ook meer allround te worden; zo stijgt het aantal dat zelf kleinschalig produceert dankzij toegenomen technische mogelijkheden, en neemt aandacht voor de ondernemerskant van het ontwerperschap toe. De commissie looft het algehele niveau van de inzendingen, maar benadrukt dat diversiteit in denkrichtingen essentieel blijft om te komen tot design dat behalve esthetisch hoogwaardig ook maatschappelijk relevant is.

Dutch Design Awards 

Dutch Design Awards zijn internationaal gerenommeerde prijzen voor het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. De prijsuitreiking, een tentoonstelling met het werk van alle finalisten tijdens Dutch Design Week en de uitgave van het Dutch Design Jaarboek (in samenwerking met nai010 uitgevers) vormen samen een platform voor Dutch design in de volle breedte.
Meer informatie is te vinden op www.dutchdesignawards.nl

Dutch design Week 2014

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.