Kindcentrum Voorhof in het groen

Actualiteiten, Nieuws

Kindcentrum Voorhof in het groen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-12-2023

Als basis voor het Kindcentrum Voorhof koos NEXT Architects voor ‘een paviljoen in het groen’. De identiteit van de groene gevel oogt daarbij als een bladerdak en sluit daarmee aan bij de groene omgeving. Het gebruik van Pretty Plastic voor de gevel, gemaakt van gerecycled plastic, geeft het ontwerp tevens een circulair karakter. De patio haalt tot slot het groen naar binnen en verbindt de verschillende gebruikers met elkaar.

Kindcentrum Voorhof in de Atolwijk in Lelystad is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met alle. Op basis van werksessies is een wensenpakket geformuleerd met als resultaat een paviljoen met een draaiing die de mogelijkheid biedt het park optimaal te gebruiken. Ook verbeteren de zichtlijnen over het park en voorkomt de draaiing dat het paviljoen een specifieke voor-en achterkant heeft. Hiermee is het vanaf alle zijden toegankelijk.

Wat bestond uit vier losse onderdelen – twee basisscholen, een kinderopvang en gymzaal – wordt naar een ontwerp van NEXT architects en het Deense Christensen & Co Architecten (CCO) één geheel.

Huiselijk karakter

Zowel van binnen als van buiten is het gebouw huiselijk te noemen. Aan de binnenzijde biedt het schuine dak geborgenheid, aan de buitenzijde gaat de vorm een relatie aan met het omringende groen. “Bij Kindcentrum Voorhof gaat onze architectuur voornamelijk om het zich thuis laten voelen van de kinderen. We hebben ruimtes ontworpen waar ze kunnen leren, spelen en zich comfortabel kunnen ontwikkelen. Het ontwerp creëert een omgeving die nieuwsgierigheid en een onderzoekende houding aanmoedigt,” meent architect Mikkel H. Sørensen van CCO toe.

De connectie van de twee scholen, wordt benadrukt doordat de grote vides en de aula verbonden zijn aan de patio. Toch behouden OBS De Regenboog, CBS De Wingerd, opvang De Kleurfontein en de gymzaal alle ook een eigen identiteit. Dit komt onder meer tot uiting door inpassing van setbacks in de gevel die de afzonderlijke entrees benadrukken en de eigen invullingen van de aula en de tribunetrap.

Uitdagingen

De vier onderkomens liggen in een molenwiek rond de patio. De uitdaging was om alles in te passen; zowel de visies van de verschillende gebruikers als de meer praktische zaken, zoals extra grote groepsruimtes, een eigen plek voor vieringen en podia, een open keuken, een plek voor de bso, en de kinderopvang, die allemaal met elkaar verbonden worden. Diverse ruimtes hebben daarom dubbele functies: wat overdag als open keuken fungeert, is na schooltijd ook geschikt voor de bso. Het energieneutrale, robuuste paviljoen is in alles multifunctioneel; ruimtes vloeien in elkaar over en zijn hybride in gebruik, maar kunnen indien gewenst ook afgesloten worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie


    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.