A Stage of Luminosity, eerbetoon aan glas-in-lood kunstenaars

Evenementen

A Stage of Luminosity, eerbetoon aan glas-in-lood kunstenaars

Door: Petra Starink | 08-05-2019

Het videokunstproject A Stage of Luminosity bestaat uit twee 12 meter hoge en 4 meter brede projecties op het Stationsplein in Roermond. Kunstenaar Arno Coenen heeft op uitnodiging van Viewmaster Projects de nieuwe videowerken gemaakt waarin het unieke beeldarchief van het Roermondse glazeniersatelier ‘NV Glasschilderkunst F. Nicolas en zonen, sedert 1940 Max Weiss te Roermond’ tot leven komt. A Stage of Luminosity zal van 10 mei t/m 9 juni te zien zijn, iedere avond van zonsondergang tot middernacht.

Arno Coenen

De meterslange historische ontwerp- en werktekeningen, voornamelijk voor kerkelijke glasin-lood ramen, (gemaakt tussen 1855 en1969) zijn vorig jaar in opdracht van de gemeente Roermond gedigitaliseerd. Arno Coenen heeft een selectie uit het archief getransformeerd tot twee computeranimaties vol sprankelende kleur- en lichtvelden, driedimensionale effecten en caleidoscopische patronen. Twee verschillende videowerken die elk op een eigen manier ontsproten zijn uit de erfgoedcollectie en een compleet nieuw licht werpen op glas-in-lood ramen.

A Stage of Luminosity eerbetoon aan oude ambacht

Met respect voor het verleden is A Stage of Luminosity een eigentijds en eigenzinnig eerbetoon aan het oude ambacht en vakmanschap van de Roermondse glas-in-lood kunstenaars. Coenen versmelt en vermengt de oude, werk- en ontwerptekeningen met de modernste digitale technieken en verbindt hiermee 19de en 20ste eeuwse beeldtaal met nieuwe media en communicatiemiddelen uit de 21ste eeuw. Door Coenens’ koppelingen tussen erfgoed en digitale media roept het kunstproject nieuwe betekenissen op. A Stage of Luminosity vertelt een gelaagd beeldverhaal waarin naast universele thema’s als geloof, hoop, liefde, onschuld, kwaad en de dood ook licht en kleur een hoofdrol spelen.

Na Roermond reist A Stage of Luminosity naar stadspleinen in Maastricht (Vrijthof) en Venlo (Museumplein).

Archiefcollectie Nicolas en Zonen

De collectie ‘NV Glasschilderkunst F. Nicolas en zonen, sedert 1940 Max Weiss te Roermond’ bestaat uit meer dan 10.000 kartons (werktekeningen op ware schaal) en 1000 ontwerptekeningen. Vorig jaar is de collectie in opdracht van de gemeente Roermond geïnventariseerd, gedocumenteerd en gedigitaliseerd door het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL).

Tentoonstelling in Cuypershuis

In de zomer organiseert het Cuypershuis een tentoonstelling waarin het Atelier van Nicolas centraal staat. Het Historiehuis Roermond toont vanaf 7 juni ‘Een schat aan scherven – gebrandschilderd glas in Roermond tot 1600’. Roermond heeft onlangs ook de glasatlas uitgegeven.

Na Roermond reist A Stage of Luminosity naar stadspleinen in Maastricht (Vrijthof) en Venlo (Museumplein).

Beeld: Viewmaster Projects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.