Amsterdam Oersoep ode aan Amsterdamse grachten

Nieuws

Amsterdam Oersoep ode aan Amsterdamse grachten

Door: Petra Starink | 31-08-2016

In de Beurspassage in Amsterdam zijn spiegels geplaatst van het kunstwerk Amsterdam Oersoep. Een speciale glasrobot tilde de spiegels, met een formaat van drie bij vier meter en een gewicht van 500 kilogram, van de trailer. Daar zijn ze op de wanden van het kunstwerk bevestigd. De spiegels, op traditionele manier vervaardigd door Van Tetterode Glasstudio, zijn een belangrijk onderdeel van het gesamtkunstwerk van Arno Coenen, Iris Roskam en Hans van Bentem. Amsterdam Oersoep vormt de kroon op het werk van de omvangrijke herontwikkeling van de panden Damrak 70, 80 en Nieuwendijk 196.

Art deco en jugendstil

De wandspiegels zijn ingelegd als antieke reclamespiegels zoals die begin vorige eeuw werden gemaakt voor drank- en tabaksmerken. Hier wordt gerefereerd aan de stijlperioden van de omliggende architectuur, namelijk art deco en jugendstil. Elke spiegel is in drieën opgedeeld, in een rechthoekig centraal paneel met aan weerszijden twee gelijkvormige smallere panelen. Deze delen zijn gescheiden door middel van lijsten in de stijl van de omliggende architectuur. Onder de spiegels is een stenen basis aangebracht, als overgang naar de granito vloer.

Plafondafbeelding Markthal

Het kunstenaarsduo Arno&Iris (bekend van de plafondafbeelding ‘Horn of Plenty’ in de Markthal Rotterdam) en Hans van Bentem (bekend van zijn  kroonluchters uit de campagnes van Victor & Rolf) brengen met ‘Amsterdam Oersoep’ een ode aan de Amsterdamse grachten. Naast de spiegels bestaat het kunstwerk uit een plafond van ruim 450 m2 glasmozaïek. De vloer wordt door een oud Italiaans familiebedrijf voorzien van Terrazzo en de wanden van handgemaakte tegels met glas-in-lood objecten.

Verbinding Damrak

De Beurspassage verbindt het Damrak met de Nieuwendijk.De afgelopen jaren transformeerden institutioneel belegger/eigenaar Bouwinvest en ontwikkelaar Top Vastgoed de verouderde panden aan de Amsterdamse Nieuwendijk 196 en Damrak 70 en 80 naar vestigingen zoals Zara, JD Sports en C&A. Eind dit jaar komt daar nog eens de Primark bij. In totaal omvat het project, dat bekend staat onder de naam Nowadays, 27.500 m2. www.beurspassageamsterdam.nl

Foto’s: Bouwinvest

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.