Werner Mantz | Architectuur en mensen

Exposities

Werner Mantz | Architectuur en mensen

Door: Petra Starink | 15-03-2018

In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is vanaf 19 mei de tentoonstelling Architectuur en mensen te zien van architectuurfotograaf Werner Mantz. Voor de eerste keer worden zijn architectuurfoto’s samen met zijn portretfoto’s gepresenteerd. Werner Mantz heeft naam gemaakt als fotograaf van het Nieuwe Bouwen, de modernistische stroming in de architectuur in de jaren 1920 tot 1960. De tentoonstelling is te zien tot en met 2 september en is een samenwerking met Museum Ludwig in Keulen.

Het Nieuwe Bouwen

Op de leeftijd van 14 jaar begon Werner Mantz (1901-1983) met fotograferen. Zijn werk vertoonde aanvankelijk overeenkomsten met de traditionele kunstfotografie, maar ontwikkelde zich onder invloed van de Nieuwe Fotografie. Hij werd een toonaangevende architectuurfotograaf en vond zijn opdrachtgevers onder de architecten van het Nieuwe Bouwen, onder wie Wilhelm Riphahn en Erich Mendelsohn. Zijn foto’s werden regelmatig gepubliceerd in architectuurtijdschriften. Rond 1932 richtte Mantz een tweede atelier op in Nederland.

Architectuur en portretfotografie

In 1938 vestigde hij zich samen met zijn schoolvriend Karl Mergenbaum definitief in Maastricht, waar de architect F.P.J. Peutz tot zijn belangrijkste opdrachtgevers ging behoren. Naast architectuurfotografie specialiseerde hij zich in de kinder- en portretfotografie. Daarnaast kreeg hij verschillende foto-opdrachten van de Provinciale Waterstaat en de Staatsmijnen (DSM). Vanaf de jaren zeventig kreeg Mantz erkenning voor zijn werk en werden er diverse tentoonstellingen van zijn werk georganiseerd.

Licht en schaduw

De nalatenschap van Mantz wordt bewaard in het Nederlands Fotomuseum en in Museum Ludwig in Keulen. De beide collecties worden op deze tentoonstelling voor het eerst samengebracht. Daarbij is gekozen voor een ongewoon perspectief op zijn werk, niet vanuit de architectuur gezien maar vanuit de vorm. Deze benadering laat zien hoe Mantz als fotograaf keek en hoe hij licht en schaduw gebruikte om te laten zien uit welke vormen en elementen het onderwerp is opgebouwd.

Werner Mantz | Architectuur en mensen

Architectuur en mensen-Werner Mantz
19 mei tot en met 2 september 2018
Nederlands Fotomuseum Rotterdam
Wilhelminakade 332
Open van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Fotografie: Nederlands Fotomuseum Rotterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.