Happy Days wint Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen

Nieuws

Happy Days wint Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen

Door: Petra Starink | 20-01-2020

Nieuwbouwproject Happy Days in Zoetermeer is de winnaar van de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2019 van Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging. De award werd gewonnen in de categorie Ontwerp. Vooral de manier waarop flora, fauna en wonen samenkomen in een natuurinclusief ecosysteem maakt Happy Days zo bijzonder. Andere winnaars waren de gebouwen Triodos De Reehorst in Zeist en Genderdal in Eindhoven. De prijs werd bekendgemaakt tijdens het symposium ‘Biodiversiteit en Leefgebieden 2019 op 19 december’.

Nieuwbouwproject Happy Days

Nieuwbouwproject Happy Days is een ontwikkeling van de TBI-ondernemingen ERA Contour en Synchroon. Het landschappelijk en stedenbouwkundig ontwerp is van Plein06. Architectenbureaus KOLPA architecten en MIX architectuur zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de woningen. Een groep enthousiaste geïnteresseerden genaamd ‘de Vrijbuiters’ is hier nauw bij betrokken.

Verschillende subecosystemen

Het nieuwbouwproject Happy Days verbindt verschillende sub-ecosystemen tot een geheel. Flora, fauna en de mens komen samen in een natuurlijke setting. In Happy Days is de woonomgeving autovrij waardoor er volop ruimte is voor een gezellige buitenruimte waarin de natuur wordt omarmd. Het groene landschap slingert tussen de ogenschijnlijk willekeurig gecreëerde verkaveling door. De verschillende ontmoetingsplekken in het woonplan stimuleren ook nog eens het buitenleven, en gesprekken tussen de bewoners.

Aandacht voor mens, dier en plant

In Happy Days vormt de bestaande omgeving het vertrekpunt. Door klimaatadaptatie, ecologie en biodiversiteit vanaf het begin te combineren met de standaard ontwerpstappen zoals infrastructuur, stedenbouw en beplanting wist het ontwerpteam veel kansen te signaleren en hierop in te spelen. Vanuit de omgevingsanalyse benoemde het team drie biotopen die de bestaande ecologie en biodiversiteit in het gebied versterken. Dat zijn bloemrijk hooiland, bos en dal. Elk van deze biotopen heeft een ambassadeursoort waar de biotoop op wordt ingericht. Dit zijn soorten die het vakantiegevoel in Happy Days versterken en de natuur voor de bewoners een gezicht geven. Zo wordt een fijne leefomgeving gecreëerd waar onder andere de aanwezige stadsvogels en vleermuizen zich kunnen huisvesten.

Vogels en vleermuizen

“Door de omgevingsanalyse als uitgangspunt te nemen weten we waar er al vogels en vleermuizen voorkomen en kunnen we hun habitat uitbreiden en verbeteren door voedsel te bieden en nestgelegenheid in de woningen te integreren. Doordat dit vanaf het begin is meegenomen in de ambitie van het ontwerpteam dragen de ingrepen esthetisch bij aan het landschap en de woningen”, zegt Filippus van Leeuwen, ontwerper stedenbouw en landschap bij Plein06. ERA Contour verwacht eind 2020 te beginnen met de bouw van Happy Days.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.