Haute cuisine bakstenen van Vogelensangh

Nieuws

Haute cuisine bakstenen van Vogelensangh

Door: Peter de Winter | 29-08-2018

Als het aan architecten en andere vormgevers ligt, geven ze hun ontwerpen een eigen smoel mee. En als het om de gevel gaat, kan dat in staal, keramiek of baksteen. Baksteen uniek? Zeker. Op voorwaarde dat ze uit de oven van steenfabriek Vogelensangh in Deest komen. De stenen worden gebakken in de laatst overgebleven kolengestookte ringoven van Nederland en dat maakt ze tot haute cuisine bakstenen voor liefhebbers van schoonheid.

Traditie

In Noord-Europa, dus ook in Nederland, worden gebouwen al sinds de 12e eeuw in baksteen opgetrokken. We kunnen dus spreken van zoiets als een traditie die zich in de loop van de eeuwen vertaalde naar baksteen als een ietwat saai eenvormig bulkproduct.

Bakstenen van steenfabriek Vogelensangh

Uitzondering op die regel zijn de bakstenen van steenfabriek Vogelensangh. Het bouwmateriaal oogt ambachtelijk en draagt historie in zich mee, zegt bijvoorbeeld architectenbureau Mecanoo. De stenen werden gebruikt bij de restauratie van het Rijksmuseum en Jachtslot Hubertus, maar ze zijn ook verwerkt in de gevel van de nieuwste vestiging van Primark aan het Damrak.

Uniek in kleur

De kracht van hun product zit ‘m in de uniciteit, en het feit dat architecten en opdrachtgevers naar de fabriek komen en daar zien wat er allemaal mogelijk is. Mecanoo liet voor een project in Sittard bijvoorbeeld mergel door de klei mengen. ‘Daardoor krijg je meer koppeling met de lokale context.’

Architecten kunnen eigen sortering bakstenen uitzoeken

Architecten kunnen in Deest hun eigen sortering uitzoeken: het type steen, de vorm, maar ook de kleuren of de mix. De medewerkers van Vogelensangh bespreken wat er kan, naar welk effect de architect op zoek is en wat dat bijvoorbeeld voor de plaatsing van de stenen in de oven betekent. Maar ook de mate van sintering, het toevoegen van zaagsel voor het bakken waardoor groeven in de stenen ontstaan of juist wat zand erdoor: de variatie is enorm.

Liefhebbers van dit oeroude bouwmateriaal doen er goed aan hier het artikel over Bakstenen van Vogelensangh verder te lezen om zo aan de weet te komen wat de ambachtelijke ‘know how’ van de baksteenfabriek die al 100 jaar in bedrijf is vandaag de dag nog voor architecten kan betekenen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.