Het Nieuwe Instituut verder als erfgoedinstelling

Nieuws

Het Nieuwe Instituut verder als erfgoedinstelling

Door: Petra Starink | 07-12-2020

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam gaat vanaf 2021 verder als nationale erfgoedinstelling met verschillende BIS-taken. Het Nieuwe Instituut vormt binnen de culturele infrastructuur het nationale geheugen van de ontwerpsector en ambieert op basis van de pijlers houdbaar, bruikbaar en zichtbaar het beleid, gericht op innovatie, gestalte te geven. Na 8 jaar treedt Guus Beumer vanaf mei 2021 terug als algemeen en artistiek directeur. Tot die tijd zal hij actief verbonden blijven als directeur en wordt hij betrokken bij de overdracht van zijn werkzaamheden aan de nieuwe algemeen en artistiek directeur. Deze werving zal via een openbare vacature plaatsvinden.

Beumer kreeg in 2012 van het Ministerie van OCW de opdracht om van de toenmalige sectorinstituten NAi, Premsela en Virtueel Platform een landelijke ondersteunende instelling voor de gehele ontwerpsector te maken inclusief het beheer van de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. De disciplines architectuur, design en digitale cultuur zijn vervolgens onder leiding van Beumer allereerst vanuit een multidisciplinair perspectief benaderd.

Met de collectie als voedingsbron heeft het instituut een indrukwekkend multidisciplinair onderzoeks- en tentoonstellingsprogramma ontwikkeld, leidend tot vele internationale uitwisselingen en bijdrages aan prestigieuze biënnale en triënnale-presentaties in Venetië, Sao Paulo, Istanbul, Milaan en Shenzhen. Kenmerkend is een genetwerkte en onderzoekende wijze van werken, die bijvoorbeeld tot uitdrukking komt in de samenwerking met TU Delft, in de gedaante van het gezamenlijke Jaap Bakema Study Centre

Erfgoedprogramma Architectuur Dichterbij

Er is ook een ambitieus innovatie- en digitaliseringsprogramma opgestart om de rijkscollectie in de 21eeeuw vitaal en toegankelijk te houden voor onderzoekers en andere gebruikers. Het Ministerie van OCW heeft haar vertrouwen uitgesproken in Het Nieuwe Instituut door de extra investering van 11 miljoen in dit ambitieuze erfgoedprogramma, getiteld Architectuur Dichterbij. Samen met het veld en in opdracht van het ministerie van OCW zijn de eerste verkennende stappen gezet voor het netwerk design- en digitale cultuur-archieven. Op basis hiervan wordt tegemoet gekomen aan een verlangen van de sector en kunnen zowel design- als digitale cultuur alsnog terug vallen op een geheugen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.