Jongerenproject SET winnaar Woonpioniersverkiezing 2021

Nieuws

Jongerenproject SET winnaar Woonpioniersverkiezing 2021

Door: Petra Starink | 17-05-2021

Woonproject SET in Amsterdam heeft de VPRO Tegenlicht Woonpioniersverkiezing 2021 gewonnen. Dit gebouw voor 180 bewoners, ontwikkeld door corporatie De Alliantie samen met architectenbureau SVP is bedoeld voor starters en statushouders en werd in korte tijd neergezet. De publieksprijs ging naar Peel Natuurdorpen, een combinatie van wonen in tiny houses in nieuwe natuur in het zuiden van het land. De winnaars werden 11 mei via een livestream vanuit Pakhuis de Zwijger bekendgemaakt. De vakjury onder leiding van Marja Elsinga, hoogleraar ‘Housing Institutions & Governance’ aan de TU Delft koos de winnaars uit 153 inzendingen.

Jongerenproject SET

De eerste winnaar, jongerenproject SET, valt in de categorie ‘Bouwen, bouwen bouwen’, waar innovatieve bouwmethoden centraal staan. Dit gebouw voor 180 jonge bewoners moet het sociale cement gaan vormen tussen de nieuwe bewoners en de buurt. De constructie is modulair: units van 18 vierkante meter (met ondere andere gemeenschappelijke ruimtes) worden binnen drie maanden op elkaar geplaatst, maar kunnen na tien jaar ook weer gedemonteerd worden om op een andere plek weer opgebouwd te worden. ‘Dit project is opschaalbaar, reproduceerbaar, circulair, klimaatneutraal en betaalbaar,’ aldus de jury. ‘Het project onderscheidt zich bovendien door een gemengde doelgroep.’

Publieksprijs voor Peel Natuurdorpen

Peel Natuurdorpen, die de publieksprijs ontving valt in de categorie ‘Pionieren als vorm van anders leven’ – waar de Tiny House-beweging goed vertegenwoordigd is. Een beweging die anders wonen propageert, alsook een andere vorm van plannen: wonen als nadrukkelijk onderdeel van het landschap. Betaalbaarheid en een kleine footprint horen hand in hand te gaan. Peel Natuurdorpen is een combinatie van wonen in tiny houses in nieuwe natuur op landbouwgrond in het zuiden van het land. De tienduizend huisjes worden off grid, er zijn dus geen nutsvoorzieningen. Boeren, die toch al van hun veeteelt af moeten, gaan op de landbouwgrond nieuwe natuur aanleggen. Daartussen komen de huizen te staan.

Lees ook:
VPRO Tegenlicht zoekt woonpioniers
VPRO Tegenlicht over wonen buiten de box

Speciale vermeldingen projecten

Speciale vermeldingen waren er voor het project Duo-wonen van Amanda Schiltmans-Milter. Daar worden bestaande huur- of koopwoningen van senioren kadastraal gesplitst, zodat er twee woningen ontstaan. Beneden de senior en boven een woonplek (ca. vijftig vierkante meter) van jongvolwassenen, die bovendien hulptaken verricht voor de senior, voor woningcorporatie Sint Trudo en FAAM architects, die paviljoens bouwen op landgoed Eikenburg in Eindhoven. De nieuwbouw is geïnspireerd op de kernwaarden van het kloostergoed: de bewoners zorgen voor elkaar en het landschap. Er is ruimte voor 28 sociale-huurwoningen voor één- en tweepersoonshuishoudens. Een groot deel van de bouwmaterialen kwam uit de bebouwing die oorspronkelijk op het landgoed stond, en voor De Kleine Duinvallei in Katwijk. Er worden 83 zelfstandige woningen gebouwd voor mensen tussen de 18 en 28 jaar. De studiowoningen zijn circulair gebouwd, demonteerbaar en makkelijk op elkaar te stapelen zoals blokkendozen. De studio’s zijn verbonden met elkaar via een huiskamer en een grote buurttuin. De pionier achter dit project is Woodyshousing, dat bouwde met kennis van hout en andere biosbased materialen en het modulebouwsysteem (demonteerbaar bouwen). Zo zorgden zij voor betaalbare huisvesting en een waardevolle plek voor de buurt.

Lees hier het volledige juryrapport

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.