L-vormig woongebouw De Silo Apeldoorn

Nieuws

L-vormig woongebouw De Silo Apeldoorn

Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-11-2021

De Silo is onderdeel van het sluitstuk van de stedelijke ontwikkeling van Havenpark in Apeldoorn en vormt de schakel tussen de binnenstad en het kanaal. Het L-vormige gebouw is ontworpen door Studio Komma en wordt ontwikkeld en gebouwd door Dura Vermeer. Het woongebouw vouwt om de bestaande parkeergarage heen en krijgt een meervoudige oriëntatie met vergezichten over het park en de kanaalzone.

Alzijdig ontwerp

Het gebouw is conceptueel vertaald naar een alzijdig ontwerp; er zijn geen voor- of achterkanten net als een silo. De afgeschuinde hoek maakt dit mogelijk en geeft het gebouw een uitnodigende uitstraling. Stedenbouwkundig volgt het basement van het gebouw de hoogtelijnen van de omliggende bebouwing, en vormt het een stevige wand langs het park. Bovenop het basement is een bijzondere kroon ontworpen die zich nadrukkelijk onttrekt aan het hoofdvolume. Hierdoor lukt het om de hoek een stedenbouwkundig accent te geven zonder de omkadering van het park te verstoren.

Wokkeltrap

Het gebouw biedt ruimte aan een uiteenlopend programma aan woningtypen; 24 appartementen van wisselende afmetingen. Deze configuratie was het resultaat van een uitgebreide studie naar de oppervlakte-verdeling en kon worden opgelost door te ontsluiten middels een wokkeltrap. In het basement bevinden zich het merendeel van de woningen: compact van opzet en met een ruime loggia die uitkijkt op het park. Daarboven bevinden zich de appartementen uit het hogere segment die middels lange zichtlijnen het contact leggen met de stad. Het woonprogramma wordt aangevuld met een gezamenlijke ruimte naast de entree: een collectieve multifunctionele ruimte verbonden met het park.

Natuurinclusiviteit een prominente plek in het ontwerp

In het ontwerp heeft natuurinclusiviteit een prominente plek en is vanaf het begin integraal mee-ontworpen. De overgang tussen de bebouwing en het park is zorgvuldig vormgegeven middels een uit het gebouw stekende plantenbak, inclusief een korte trap die toegang biedt tot het park. Het mee-ontwerpen van groene elementen is in het gehele plan structureel doorgevoerd. Van de opgaande groenwand aan de noordgevel, tot de groene kroon boven op het basement tot het groendak bovenop. De kroonlijst wordt gevormd door een aaneenschakeling van nestelementen voor diverse zwaluwsoorten en/of vleermuizen.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Dura Vermeer Hengelo
Locatie: Havenpark Apeldoorn
Start ontwerp: 2021
Oplevering (verwacht): 2023
Architect: Studio Komma
Projectteam: Maarten Thewissen, Joost van Rooijen, Jolijn van Keulen
Landschap: Maak Space
Constructies: Lucassen Bouwconstructies
Fotografie: Studio Komma

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.