Little C wint Rotterdam Architectuurprijs 2021

Nieuws

Little C wint Rotterdam Architectuurprijs 2021

Door: Petra Starink | 17-06-2021

De Rotterdam Architectuurprijs 2021 is gewonnen door Little C. Het project werd bekroond met de juryprijs en publieksprijs. Het team van Little C, opdrachtgever en bouwer ERA Contour & J.P. van Eesteren | TBI en ontwerpbureaus CULD en Inbo ontvingen de prijs op 16 juni. Eervolle vermeldingen waren er voor Het Epos en Maaspoints.

Hoge stedelijke dichtheid

De meest verrassende bijdrage van Little C schuilt volgens de jury van de Rotterdam Architectuurprijs in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die het project te bieden heeft. Met grond als een steeds schaarser wordend goed, is het ontwikkelen van nieuwe stedelijke inrichtingen met een hoge dichtheid van groot belang, aldus de jury. In plaats van de hoge torens die elders in de stad worden gerealiseerd, is hier gekozen voor een afwisselend weefsel met vijftien kleinere torens waarin naast woningen ook andere voorzieningen zoals cafés, kantoren en het Familiehuis Daniel den Hoed zijn ondergebracht. De jury heeft grote waardering voor de verblijfskwaliteit die is ontstaan.  De referentie naar de architectuur van New York levert een vorm van genre-architectuur op die hier erg goed werkt, vindt zij. De ruimte tussen de gebouwen voelt raak gedimensioneerd en wonderlijk beschut.

Eervolle vermeldingen voor Het Epos en Maaspoints

Er waren twee eervolle vermeldingen. Een ging naar Het Epos, een basisschool naar ontwerp van SeARCH in opdracht van Stichting de Verre Bergen, en gebouwd door De Groot Vroomshoop. Het project laat zien dat op weg naar een circulaire economie niet alleen de architectuur maar ook de rol van de architect verandert, constateert de jury. Zij prijst de kracht van verbeelding die het mogelijk maakte een tijdelijk gebouw voor een lage vierkante meterprijs met grote architectonische kwaliteit, te realiseren.

De tweede eervolle vermelding was voor Maaspoints: Water Woud in opdracht van Van Oord – Marine Ingenuity, ontworpen door NEXT architects en H+N+S Landschapsarchitecten en gerealiseerd door Van Oord – Marine Ingenuity, Hakkers en De Boer & De Groot. De jury ziet een bijzonder paviljoen dat het perspectief op het Getijdenpark langs de Maas, ensceneert. 

Vakjury

De vakjury van 2021 stond onder leiding van Oana Bogdan (Bogdan & Van Broeck) met verder Bert Dirrix (Diederendirrix), Femke Feenstra (Gortemaker Algra Feenstra), Tobias Verhoeven (Synchroon) en Nyasha Harper-Michon (RAU Architects).

Tuin van Noord en Theater Zuidplein

Dit jaar werden ruim 6500 stemmen uitgebracht voor de publieksprijs. Little C won met een ruime meerderheid. De tweede plaats was voor Tuin van Noord, ontworpen door WDJArchitecten, gerealiseerd door BAM Wonen, BIKbouw, in opdracht van Tuin van Noord B.V. / HD-Groep. De derde plaats was voor Theater Zuidplein, in opdracht van de Gemeente Rotterdam, ontworpen door De Zwarte Hond in samenwerking met Studio RAP en BURO M2R en gebouwd door Hart van Zuid (Ballast Nedam en Heijmans).

Fotografie: Frank Hanswijk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.