Uitkijktoren uit geschakelde driehoeken

Actualiteiten, Nieuws

Uitkijktoren uit geschakelde driehoeken

Door: Petra Starink | 22-04-2015

Net over de grens met Nederland is in april in het natuurgebied ‘De Lommelse Sahara’ in België een uitkijktoren van 30 meter hoog opgeleverd. Ateliereen Architecten heeft samen met MaMu architecten het ontwerp gemaakt. De uitkijktoren staat in een natuurgebied dat zich kenmerkt door een grote zandvlakte, duinen en plassen. Het materiaal voor de gevel is touw.

Geschakelde driehoeken

De constructie van de uitkijktoren bestaat uit geschakelde driehoeken. Dit is constructief een efficiënte vorm. Dit principe zorgt er voor dat de aanblik vanuit verschillende perspectieven steeds anders is. Zo lijkt de toren vanaf sommige plekken zelfs scheef te staan.

Gevel van touw

De naam van het gebied – de Lommelse Sahara – is inspiratie geweest voor het gevelontwerp van de toren, waarin de glooiende lijnen van zandduinen herkenbaar zijn. Dit lijnenspel heeft geleid tot de  materiaalkeuze voor de gevel: touw.

Het touw heeft een natuurlijke kleur en uitstraling en is soepel en relatief zwaar waardoor het doorhangt. Omdat 3,5 kilometer touw afwisselend strak en los om de toren zijn gewikkeld zijn de glooiende lijnen van de Sahara ontstaan.

De bezoekers kijken bij het beklimmen van de toren door de touwen heen naar het landschap. De toren heeft drie platforms. Het laagste platform reikt richting het water en is door de hellingbaan ook toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn. Vanaf dit niveau kan men de trap nemen naar een hoogte van bijna dertig meter. Halverwege is er een platform en bovenop kan men genieten van het uitzicht. De relingen van de trap en de platforms zijn bekleed met hout.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Gemeente Lommel (B)

Architect: Ateliereen Architecten i.s.m. MaMu Architects (Hasselt, B)

Aannemer: Kametal bvba (Halen, B)

Constructeur: AB-associates (Hasselt, B)

Bouw: december 2014 – maart 2015

Locatie: Lommelse Sahara, Gemeente Lommel

Fotografie: Ateliereen Architecten

Lees ook: Uitkijktoren met gevel van touw  en Uitkijktorens als experience

 Bekijk de video

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

Gerelateerde berichten

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.