Brick Award voor Atlas Huis van Monadnock

Nieuws

Brick Award voor Atlas Huis van Monadnock

Door: Petra Starink | 29-05-2018

Het Atlas Huis van Monadnock heeft de Brick Award 2018 gewonnen in de categorie ‘Feeling at home’. Het Atlas Huis is een woning van hoge kwaliteit op kleine schaal met zorgvuldig gedetailleerd metselwerk binnen en buiten. Naast het Atlas Huis waren er nog 9 Nederlandse projecten onder de 50 nominaties die meedongen in 5 categorieën. Alle winnaars overtuigden door bijzonder creatieve architectuurconcepten voor duurzame en toekomstgerichte huisvesting.

Atlas Huis van Monadnock

Het Atlas Huis is in 2016 in een nieuwe woonwijk aan de rand van Eindhoven gebouwd. Architectenbureau Monadnock bewijst dat je een woning kunt bouwen in hoge kwaliteit op kleine schaal. Het ongepolijste karakter geeft het huis haar eigen signatuur. Het metselwerk is zowel binnen als buiten zorgvuldig gedetailleerd. Het Atlas Huis onthult een geraffineerd samenspel tussen massa en materiaal dat alle eisen op de proef stelde.

Gemetseld met rode baksteen

De woning is gemetseld in rode baksteen met ruwe voegen om het robuuste karakter te versterken. De bouwmaterialen zijn zichtbaar gebleven, de woning is minimaal afgewerkt. De bovenste laag van het gebouw is gevoegd met een lichte kleur cement, zodat de klassieke plint afsteekt bij de lichte bovenste laag.

Westkaai Towers

Dit jaar ging de hoofdprijs naar twee projecten. Eén ging naar de Westkaai Towers 5 & 6 door Tony Fretton Architects in Antwerpen. De torens maken deel uit van een groter woonproject in een nieuw ontwikkelde gemengde woonwijk. Het project is ook winnaar in de categorie ‘Living together’.

Kunstmuseum Basel

Tweede hoofdprijswinnaar werd het Kunstmuseum Basel Extension van Christ & Gantenbein. Het past goed bij het bestaande monumentale gebouw. De solitaire grijze bakstenen structuur is verbonden via een ondergrondse hal met het hoofdgebouw. Tevens categoriewinnaar ‘Sharing public spaces’.

Andere winnaars van de Brick Award 2018 zijn Terra Cotta Studio van Tropical Space in Ho Chi Minh, Vietnam (categorie ‘Working together’) en de Värtan Bioenergie CHP-fabriek van Urban Design & Gottlieb Paludan in Stockholm (categorie ‘Building outside the box’).

Speciale prijzen

Twee projecten werden dit jaar met ‘Special Prizes’ gelauwerd. Ze gingen naar Nicolás Campodonico Estudio voor de San Bernardo Chapel zonder stromend water en elektriciteit in het Argentijnse La Payosa. En naar AleaOlea architecture & landscape voor de restauratie van de oude kerk Vilanova de la Barca in Lleida die in de Spaanse burgeroorlog werd verwoest.

Meer informatie over de Brick Award 2018 is hier te vinden

Brick Award

Wienerberger reikt de wereldwijd toonaangevende prijs voor keramische architectuur tweejaarlijks uit, een onafhankelijke vakjury kiest de nominaties en de winnaars.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.