Dag van de Architectuur 2019

Evenementen

Dag van de Architectuur 2019

Door: Petra Starink | 11-06-2019

In het weekend van 14 t/m 16 juni wordt de Dag van de Architectuur gehouden. Het thema is ‘Door de ogen van’. Bekijk samen met een architect of ontwerper naar een gebouw. Zij laten zien hoe een gebouw tot stand is gekomen, hoe ze denken over techniek, vormgeving materialen en duurzaamheid.

Door heel Nederland worden bijzondere gebouwen opengesteld en bieden dorpen en steden een programma aan met lezingen, debatten, tentoonstellingen, films en excursies. De dag van de Architectuur valt samen met De dag van de Bouw op 15 juni. Er zijn dan diverse bouwplaatsen open voor publiek. Op de website van De dag van de Architectuur is het hele programma te vinden. Hieronder tips voor de steden Groningen, Arnhem en Utrecht met een aantal activiteiten.

Groningen expositie Gunta Stölzl

In het Wall House #2  is een expositie te zien van Gunta Stölzl (1897-1983), die bekend werd als hoofd van de textielafdeling van het Bauhaus. In 2019 is het 100 jaar geleden dat het Bauhaus in Weimar werd opgericht. De expositie vertelt de geschiedenis van Stölzl, die het voor elkaar kreeg om als vrouw een leidende positie aan het Bauhaus te verwerven en succesvolle weverij oprichtte en deze ruim 30 jaar draaiende hield.
Wall House #2
15 en 16 juni 2019
12.00 tot 17.00 uur

Fietsverkenning ‘Tuinstad van het Noorden’

Fiets mee met Jaap Ekhart en ontdek verrassend mooie plekken in Haren, ‘Tuinstad van het Noorden’!
Vertrekpunt: Villa Gelria, Verlengde Hereweg 159-163, Groningen.
Zaterdag 15 juni.
11.00 en 14.00 uur

Arnhem stadsvernieuwing

Op zaterdag 15 juni kunnen er in Arnhem projecten worden bezocht die betrekking hebben op de stadsvernieuwing. Architecten lichten specifieke ontwikkelingen zelf toe met o.a architect Robert Alewijnse van DP6 architectuurstudio die 2 rondleidingen geeft in zijn ontworpen Focus Filmtheater, en architect Henk Stadens van De Zwarte Hond die toelichting geeft op de stadswoningen De Martinus.
Aanmelden voor beide rondleidingen is noodzakelijk.

Rondleiding zuidelijke binnenstad

De Stadsgilde in Arnhem geeft een rondleiding met als thema verbindend verleden, door de zuidelijke binnenstad. De wandelroute gaat langs een reeks stadsvernieuwingsprojecten.

Utrecht transformatie projecten

Vrijdag 14 juni presenteert AORTA een lezingenavond over transformatie van monumenten. De architecten van Post Utrecht, het Stadhuis en Nijenoord vertellen over hun ontwerp, de keuzes en hun inspiratie. Hoe ze gebouwen van toen aanpassen voor de toekomst, onder de noemer Inspiratie uit Erfgoed.
Locatie: Stadhuis, Stadhuisplein van 20.00 tot 22.00 uur

Stationsgebied Utrecht

Zaterdag 15 juni staat het Stationsgebied centraal. Er is de laatste jaren veel gebouwd én er komen nog meer markante gebouwen bij. In het Infocentrum Stationsgebied vind je maquettes en animaties van de laatste bouwplannen en ontwikkelingen. Hier vertrekken rondleidingen naar de nieuwe Parkeergarage Croeselaan. En in The Green House het circulaire gebouw van Utrecht zijn presentaties, met rondleidingen over het circulaire concept.

De Dag van de Architectuur

De Dag van de Architectuur is er voor iedereen die is geïnteresseerd in architectuur en stedelijke ontwikkeling. Sinds 1986 is de Dag van de Architectuur een landelijk fenomeen dat een groot aantal bezoekers trekt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.