Beginjaren Droog Design

Beginjaren Droog Design

Exposities
Door: Petra Starink | 07-08-2017

Droog Design werd in 1994 opgericht door Renny Ramakers en Gijs Bakker. De ontwerpen uit de vroege jaren zijn innovatief, toegankelijk en zitten vol humor en twisten. De calvinistische less-is-more mentaliteit van Nederlandse vormgeving kreeg met Droog een nieuwe uitstraling. Het Centraal Museum in Utrecht toont vanaf 22 september op de tentoonstelling ‘Vroeg Droog: de beginjaren van Droog Design’ 50 topstukken uit de eigen collectie.

Droog Design

Kort na de oprichting werd Droog Design gelinkt aan de term Dutch Design, niet helemaal terecht aangezien er ook met niet Nederlandse ontwerpers gewerkt werd. Het collectief heeft onbewust bijgedragen aan verspreiding van het begrip Dutch Design wat is uitgegroeid tot een soort keurmerk. Is het Dutch Design dan is het een goed ontwerp! Dit wordt te pas en te onpas gebruikt. In de tentoonstelling Vroeg Droog wordt de relatie tussen Droog en Dutch Design geadresseerd, want wat betekent dit begrip nu eigenlijk?

Grootste collectie

Het Centraal Museum kocht 20 jaar geleden voor het eerst werken van Droog Design aan en op dit moment bezit het museum de grootste museale collectie Droog Design ter wereld. Op de tentoonstelling is onder andere Swing with the plants van Marcel Wanders te zien, de knikkerbank Come a litte bit closer van Nina Farkache en de vroege ontwerpen van Droog Design van Tejo Remy, Hella Jongerius en Richard Hutten.

Mondriaan to Dutch Design

Nederland viert dit jaar 100 jaar de Stijl met het  themajaar Mondriaan to Dutch Design. Een mooie gelegenheid om 50 hoogtepunten uit de collectie – inclusief recente aanwinsten  te presenteren.

Droge donderdagen

Tijdens de tentoonstelling organiseert het museum twee Droge Donderdagen. Op de avondopenstellingen op 5 oktober en 2 november kunnen bezoekers op een bijzondere manier kennismaken met Droog Design.

Tentoonstelling ‘Vroeg Droog: de beginjaren van Droog Design’
22 september tot en met 3 december 2017
Adres: Agnietenstraat 1, Utrecht

Beeld: Centraal Museum Utrecht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.