Claudy Jongstra in Museum De Lakenhal

Exposities

Claudy Jongstra in Museum De Lakenhal

Door: Petra Starink | 23-11-2020

Claudy Jongstra is bekend om haar monumentale wandtapijten van wol en haar sculpturale werken. Door terug te gaan naar de oorsprong van wol, weven en kleur, laat zij haar publiek nadenken over de wisselwerking tussen mens en natuur. In Museum De Lakenhal in Leiden is t/m 28 februari 2021 de tentoonstelling Claudy Jongstra te zien. Zij maakte voor deze tentoonstelling nieuwe werken en haar installatie Woven Skin uit 2018 is ook weer te zien.

Claudy Jongstra (1963) is veel tegelijk: beeldend kunstenaar, herder, boerin en activist. Haar sculpturale werken gaan de wereld over en hebben een volstrekt eigen signatuur.

Aards landschap

Speciaal voor Museum De Lakenhal maakte Jongstra nieuwe werken: NINE en Cosmic Cry die samen een installatie vormen. NINE is het grootste geweven werk dat Jongstra ooit maakte en stroomt als een aards landschap door de ruimte. Jongstra plaatst hiermee een kritische noot bij monocultuur en met zonnepanelen gevulde landschappen.

Vervilte lappen

Ook Woven Skin (2018) is na een wereldtournee weer in Nederland te zien. Een nomadisch werk dat urgentie uitstraalt, een aanklacht tegen de uitputting van onze aarde. De vervilte lappen ogen als gevilde huiden en verwijzen naar het kwijtraken van onze bescherming.

Materiaalonderzoek

Wol is de logische verbinding tussen het oeuvre van Claudy Jongstra en het wereldberoemde Leidse Laken. De kenmerkende diepe zwarte en blauwe kleuren van deze stoffen komen terug in NINE en Cosmic Cry. Jongstra gebruikt hiervoor pigmenten uit zelf geteelde indigo-, wede- en meekrapplanten. In het tweede deel van de tentoonstelling gaan de historische vaste collectie en de actuele werken van Jongstra in dialoog met elkaar. De Leidse textielgeschiedenis wordt verbonden met Jongstra’s eigen bronnen-, stalen- en materiaalonderzoek.

Speciale geur ontwikkeld

Zintuiglijk waarnemen is essentieel voor Jongstra. Haar werken roepen door de textuur, de geur en de diepe, natuurlijke kleuren die zintuiglijkheid op. Speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde Jongstra ook een geur, geïnspireerd op de nacht en de diepe blauwe en zwarte tinten.

Tentoonstelling Claudy Jongstra in Museum De Lakenhal, te zien t/m 28 februari 2021.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.