Gevel nieuwe vleugel Museum Arnhem bekleed met 82.000 unieke tegels

Nieuws

Gevel nieuwe vleugel Museum Arnhem bekleed met 82.000 unieke tegels

Door: Petra Starink | 30-03-2021

De nieuwe vleugel van Museum Arnhem die over de stuwwal zweeft wordt voorzien van 82.000 tegels. Iedere tegel is anders en bestaat uit 14 verschillende tinten. Aan de kant van de Rijn zijn de tegels blauwwit en lopen geleidelijk over naar meer aardse kleuren aan de kant van de Utrechtseweg. Het keramiek wordt vervaardigd door Koninklijke Tichelaar uit Makkum. In april worden de eerste tegels gezet.

Nieuwe vleugel museum

Het idee komt van Saartje van der Made en Joost Vos van Benthem Crouwel Architects. “De nieuwe vleugel van het museum ligt op de stuwwal die de overgang vormt tussen de heuvelachtige Veluwe en het uitgestrekte rivierenlandschap van de Betuwe. We wilden graag iets met die unieke transitie doen. Daarom hebben we de gevel van het lange volume van een kleurverloop voorzien: meer donkere aardse tinten aan de zijde van de Utrechtseweg (Veluwe) verlopend via paars, blauwe en groene tinten naar ijl wit aan de Rijnzijde (Betuwe), als een glinsterende reflectie van het water in de uiterwaarden”.

Foto: Jacqueline Knudsen

Keramiek vervaardigd door Koninklijke Tichelaar

Het keramiek wordt vervaardigd door Koninklijke Tichelaar uit Makkum, dat al bijna 450 jaar ervaring heeft in het maken van keramiek. Geglazuurde keramische tegels zijn zeer duurzaam als gevelmateriaal; gemaakt van natuurlijk klei en ze blijven hun kleur en glans behouden. Het bijzondere glazuurprocedé maakt het mogelijk om het verlopende kleurenpallet van diepe kleuren te voorzien.

Lees ook: Levendige glazuren van Koninklijke Tichelaar

Groene keramiek voor Musis Sacrum

Met de architecten van Museum Arnhem werkte Koninklijke Tichelaar al eerder samen aan de Hollandse ‘witjes’ voor de Cuyperpassage bij het Centraal Station van Amsterdam. Voor de nieuwbouw van Musis Sacrum in Arnhem vervaardigde het bedrijf het groene keramiek.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.