Hans van Heeswijk ontwerpt museum ZERO

Nieuws

Hans van Heeswijk ontwerpt museum ZERO

Door: Petra Starink | 06-11-2018

In Deventer wordt het oude Hegius-Gymnasium aan de Nieuwe Markt herbestemd tot een nieuw museum voor kunst van de Nul-groep, bekend als ZERO-art. Het museum komt op de begane grond en 1e verdieping. Op de hoogste etages komen 9 luxe appartementen. Architect Hans van Heeswijk is verantwoordelijk voor de transformatie. Eind 2020 gaat het ZERO museum open.

Museum voor moderne kunst

Het Hegius Gymnasium werd in 1954 gebouwd naar een ontwerp van architect W.P.C. Knuttel, maar stond al weer 10 jaar leeg. In het voorjaar van 2018 heeft de gemeente Deventer het pand verkocht aan 1618 Vastgoed. De gemeente wilde graag dat de nieuwe invulling bijdraagt aan een levendige binnenstad. 1618 Vastgoed wil het gebouw, een gemeentelijk monument, samen met EICAS gaan benutten als museum voor moderne kunst. Het gaat om abstracte kunst van na de oorlog.

Het museum zal een vaste verzameling van ZERO kunst tonen. De essentie van ZERO was om te reduceren, te concentreren en artistieke vormen te innoveren. Het museum verbindt de historische kunststroming ZERO met hedendaagse artistieke productie en onderzoek. Het ZERO Museum ligt op een plek tussen andere bekende musea zoals De Fundatie in Zwolle, Museum MORE in Gorssel, Kröller-Müller in Otterlo en CODA in Apeldoorn.

Herbestemming van school tot museum

Hans van Heeswijk architecten gaat het markante schoolgebouw omtoveren tot een transparant en open museumgebouw, waar iedereen graag binnen gaat. Van Heeswijk: “Een museum is er niet alleen om kunst te tonen, maar ook om publiek te ontvangen. De oude entrees en de gangenstructuur gaan we opnieuw gebruiken. We gaan de architectuur van het voormalige schoolgebouw benutten voor de nieuwe functie. Een mooie, prestigieuze opdracht.” 

Hans van Heeswijk architecten tekende eerder voor Museum MORE in Gorssel, de Hermitage Amsterdam, het Mauritshuis in Den Haag en het Van Gogh Museum (entreegebouw) in Amsterdam.

Projectgegevens
Omvang gebouw: ca 4.700 m2 BVO
Mueum: begane grond en 1e verdieping
Start ontwerp: oktober 2018
Oplevering museum: eind 2020
Betrokken partijen
Opdrachtgever: 1618 Vastgoed Deventer
Architect: Hans van Heeswijk architecten
Museum: ZERO Mueum/EICAS ( European Institute for Contemporary Art & Science)

Bekijk de video
 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.