Nieuwbouwproject Koer wint aanbesteding Parkstad Rotterdam

Nieuws

Nieuwbouwproject Koer wint aanbesteding Parkstad Rotterdam

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-02-2021

Het nieuwbouwproject Koer is door de gemeente Rotterdam als winnaar aangewezen voor de ontwikkeling van het terrein tussen Laan op Zuid en Hilledijk, genaamd Parkstad Blok I. V8 Architects heeft samen met ontwikkelaar VORM, Studio Architectuur MAKEN en LOLA Landscape Architects een opvallend bouwblok ontworpen waar 167 huur- en koopwoningen komen rond een gemeenschappelijke binnentuin. De bouw start naar verwachting in de eerste helft van 2022.

Collectieve binnentuin

In het plan komt een transparante lobby voor verschillende gezamenlijke activiteiten. Er zijn werkplekken voor bewoners die rustig buiten hun eigen huis willen werken. Verder is er een collectieve binnentuin waar kinderen veilig kunnen spelen. In de parkeergarage op de Laan op Zuid komt een mobiliteitshub met elektrisch deelvervoer. In een bijgebouw van het complex, genaamd ‘Villa Residu’ komt een collectieve klusplek voor bewoners.

Nieuwbouwproject met grootstedelijk woonblok

Het nieuwbouwproject profileert zich op verschillende schaalniveaus. Elke rand van het blok kent haar eigen karakteristiek, ingegeven door de context. Het ontwerp is een grootstedelijk bouwblok waarbinnen woningen geclusterd zijn. Elk cluster heeft een gezamenlijke entree, een collectieve fietsenstalling en is zowel aan de buiten- als de tuinzijde afleesbaar als een eenheid. De clusters samen vormen een groter geheel rond de collectieve binnentuin. De architectuur van het project legt een relatie met de Afrikaanderwijk en de Laan op Zuid: associatief vormgegeven, hedendaags en refererend aan de directe omgeving. Kleur- en materiaalgebruik brengen eenheid, met diversiteit in detail en compositie.

Indeelbare draagstructuur uit beton en hout

KOER is ontworpen vanuit de gedachte om energiegebruik en materiaalgebruik te beperken, waarbij geen concessies wordt gedaan ten aanzien van het comfort en de gezondheid van bewoners. Het woonblok krijgt een flexibel indeelbare draagstructuur van beton en hout, dat toekomstige aanpassingen eenvoudig maakt. Villa Residu wordt compleet gebouwd met hergebruikte materialen.

Parkstad Rotterdam

Het project maakt deel uit van de ontwikkeling Tweebosbuurt en Parkstad, dat de verbinding vormt tussen de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. De Tweebosbuurt is één van de belangrijke projecten in het Nationaal Programma Rotterdam Zuid.

Visuals ©Vivid-vision

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.