Noord/Zuidlijn en Hotel Jakarta winnaars Gouden A.A.P. 2019

Noord/Zuidlijn en Hotel Jakarta winnaars Gouden A.A.P. 2019

Nieuws
Door: Petra Starink | 23-04-2019

De Noord/Zuidlijn en Hotel Jakarta zijn bekroond met de Gouden A.A.P. 2019. Benthem Crouwel Architects en Metro en Tram-Gemeente Amsterdam, architect en opdrachtgever van de Noord/Zuidlijn werden onderscheiden met de prijs van de vakjury. Hotel Jakarta, ontworpen door SeARCH werd door de publieksjury gekozen als beste Amsterdamse gebouw van afgelopen jaar.

Noord/Zuidlijn van Benthem Crouwel Architects

“De vakjury is unaniem over de winnaar. Dit project geeft blijk van ongekend vakmanschap. Met genuanceerde en doordachte ruimtelijke inpassingen hebben de architect en opdrachtgever de stad een nieuw ruggengraat gegeven. De detaillering is terughoudend en tegelijk van een tijdloze allure; de toepassing van beeldende kunst is voorbeeldig qua inpassing en effect. Een hoogwaardige OV-machine met een blijvende impact op de stad”.

Hotel Jakarta van SeARCH

Hotel Jakarta is een voorbeeldproject waar de publieksjury meer van wil zien in de stad. Meer, in de zin van meer groen in ontwerpen en meer eenvoudige vernuftige geïntegreerde innovaties op het gebied van duurzaamheid. Zowel in materialen als in geïntegreerde technieken die esthetisch mooi, onzichtbaar of onderhoudsvriendelijk zijn. Maar ook meer in de zin van samenwerkingen met verschillende instanties in de stad, zoals het Tropenmuseum en Hortus Botanicus, die al worden meegenomen in het concept van het gebouw.”

De 2 prijzen werden gekozen uit 10 genomineerden. De vakjury bestond uit Donna van Milligen Bielke, zelfstandig architect, Nicole Maarsen, Chief Investment Officer/ Directie Vastgoed bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance en Aart Oxenaar, architectuurhistoricus. Kiek Bigot, voormalig docent Frans, Tom Fresen, voormalig directeur gezondheidscentra Diemen en Anja Sijben, kunstenaar en schipper, vormen dit jaar de publieksjury.

De Amsterdamse architectuurprijs wordt sinds 2008 jaarlijks uitgereikt. De organisatie ligt in handen van Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.