Oplevering Regulateur Groningen

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Oplevering Regulateur Groningen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-07-2023

Met het opleveren van het compacte woonblok ‘Regulateur’ is de Grunobuurt in Groningen 105 sociale huurwoningen rijker. Door de huurwoningen rond een binnentuin te plaatsen, bouwt het ontwerp van architectenbureau de Zwarte Hond typologisch voort op de traditie van Groningse hofjes.

De Regulateur is onderdeel van de Grunobuurt: een naoorlogse wijk die ontstond ten tijde van grote woningnood. In 2004 werd besloten de wijk grootschalig te vernieuwen omdat de woningen in een technisch matige staat waren en de woonkwaliteit ook te lijden had. Woningcorporatie Nijestee, architectenbureau De Zwarte Hond en ontwikkelende bouwer Trebbe sloegen in 2016 de handen ineen en vernieuwden het bouw-, ontwerp- en ontwikkelproces.

Ritmische gevel

Regulateur is het zesde woongebouw in de gerenoveerde Grunobuurt. Het getrapte woongebouw varieert van drie tot zeven lagen en heeft een mooi gevelritme. Gevelopeningen herhalen zich rondom het blok met op de hoeken accenten door middel van loggia’s. Zo nemen licht en uitzicht toe naarmate men hoger in het gebouw is. Dit is tevens terug te zien in het gevelbeeld waar de ramen beneden breed zijn en naar boven toe steeds smaller worden.

Het metselwerk valt op doordat het alleen uit koppen lijkt te bestaan. Dit effect is gerealiseerd in samenwerking met steenfabriek Strating die een speciale baksteen met schijnvoeg maakte. Hierdoor ontstaat een blokverband dat het ‘fade’ gevelpatroon extra benadrukt. Daarbij is de steen 7 in plaats van 10 cm zodat de combinatie met gewone stenen leidt tot een mooi reliëf. Het geheel levert niet alleen een rijke gevel op, maar bespaart ook een substantiële hoeveelheid materiaal.

Gemeenschap rondom een groen binnenhof

Omdat parkeren centraal in de wijk is opgelost in een parkeerhuis, kon het binnenhof een tuin worden. Door de buitenruimte bij alle woningtypes aan de binnenzijde te positioneren, wordt om de tuin heen gewoond en is iedereen erop gericht. Naast het groen in de tuin zal aan de binnenkant van het gebouw ook groen langs de gevels omhoog groeien. In deze rustige, groene oase is het eenvoudig en aangenaam een praatje met de buren te maken.

Vanuit de royale entrees is er een directe toegang tot de binnentuin maar ook de gemeenschappelijke fietsenberging. Op de extra hoge begane grond is naast wonen plek voor twee maatschappelijke en commerciële ruimten die de buurt versterken. Het gebouw is voorzien van zonnepanelen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.