Renovatie Boijmans door Mecanoo architecten

Nieuws

Renovatie Boijmans door Mecanoo architecten

Door: Petra Starink | 24-02-2020

Mecanoo architecten gaat het ontwerp maken voor de renovatie van het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Een beoordelingscommissie heeft aan de hand van selectiecriteria unaniem voor Mecanoo gekozen, dat onder leiding staat van Francine Houben.

Renovatie Museum Boijmans

Van de 45 Rotterdamse raadsleden stemde er 38  voor het ambitiescenario, waarbij het museum in zeven jaar gerenoveerd en vernieuwd wordt voor 223,5 miljoen euro. Middels een unaniem aangenomen amendement volgt een go of no go moment nadat het bouwplan verder is uitgewerkt. Met het besluit van de Rotterdamse gemeenteraad voor het ambitiescenario wordt het museum niet alleen verlost van asbest en wateroverlast.

Verduurzaming monumentale bouwdelen

De beoordelingscommissie (Rijksbouwmeester Floris Alkemade, architect André van Stigt, voormalig directeur Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed Cees van ’t Veen, de directie en experts van de gemeente Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen)  is zeer te spreken over de integrale visie en de allesomvattende benadering van Mecanoo. De visie bevat flexibiliteit om tot goede ontwerpoplossingen te komen voor bestaande knelpunten. Centraal staan een betere beleving van het museum, verbinding van het museum met het Museumpark en de stad en restauratie en verduurzaming van de monumentale bouwdelen.

Francine Houben: “Het team van Mecanoo heeft met een enorme inzet gewerkt aan de visie. De komende maanden gaan we met dezelfde energie onze visie verder uitwerken. De monumentale gebouwen worden in ere hersteld, de route door Boijmans wordt meer logisch en er ontstaat een betere verbinding met de stad en het Museumpark.”

Gastvrijer museum

Directeuren Ina Klaassen en Sjarel Ex van Museum Boijmans Van Beuningen zijn opgetogen over de keuze voor Mecanoo: “De stad en de collectie verdienen het en wij zijn iedereen die zich achter het museum schaart dankbaar voor de steun en de lange adem. Met de keuze voor Mecanoo kijken we uit naar een gastvrijer museum met een intense publiekservaring en een prachtige verbinding met het Museumpark en de straat.”

Opening Boijmans in 2026

In de komende maanden werkt Mecanoo, in samenwerking met de gemeente en Museum Boijmans Van Beuningen, de visie voor de renovatie van het museum verder uit tot een ontwerp. Het gerenoveerde museum heropent naar verwachting in 2026.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.