Sport-en cultuurgebouw X TU Delft

Nieuws

Sport-en cultuurgebouw X TU Delft

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-09-2018

Kraaijvanger Architects ontwierp het sport en cultuurgebouw X op de campus van de TU Delft. De nieuwbouw is geplaatst tussen twee bestaande gebouwen die opgewaardeerd zijn. Gebouw X verbindt de bestaande cultuur en sportfaciliteiten. Aan de buitenkant geven grote zwarte kaders bovenop een lichte plint het gebouw een stoer en uitdagend karakter. De entree onderbreekt de plint en nodigt uit om naar binnen gaan in de centrale hal.

Interactief proces tussen Kraaijvanger en TU Delft

TU Delft en Kraaijvanger Architects hebben in een interactief proces gezamenlijk vorm gegeven aan samenhang tussen gebouw en de diverse programmering van X. Met een architectonisch eigenzinnig en krachtig gebaar versterkt Kraaijvanger de toegankelijkheid en zichtbaarheid van de faciliteiten voor studenten, onderzoekers en medewerkers

Playground

De grote centrale hal van X is de Playground. Een serie daklichten, direct zichtbaar bij binnenkomst, zorgt voor een zee van licht die de bruisende dynamiek en diversiteit voelbaar versterkt. De bezoeker wordt verleid om X te gaan ontdekken door de ontvangst en de vele doorkijkjes. Grote vensters bieden een inkijkje in de multifunctionele ruimtes op de verdieping. Aan het einde van de Playground ligt de toegang tot de buitensportaccomodaties. Een bijzonder detail is dat het grote venster in het kader boven de entree in zijn geheel kan worden geopend. De plek voor een bijzonder optreden of presentatie op het voorplein.

Centrale hal

Op de centrale hal komen twee hoofdroutes uit die bezoekers naar een divers programma leiden met onderwijslokalen, verschillende horeca, een conceptstore, NOC*NSF gecertificeerde sporthal, een creatief oplaadpunt, kantoren, theater en een fablab. Door de dichtheid en diversiteit van het programma en de ruimtelijke structuur van het gebouw vinden overal bijzondere ontmoetingen plaats in een inspirerende omgeving, de ideale setting voor ontdekking en kruisbestuiving tussen sport, cultuur en onderwijs.

Flexibel en multifunctioneel vormgegeven

Met de komst van X wordt invulling gegeven aan de ambitie van de TU Delft om een Living Campus te zijn. X is flexibel en multifunctioneel vormgegeven om het zich constant ontwikkelende programma te kunnen blijven huisvesten in de toekomst. Daardoor kunnen ruimtes afzonderlijk verhuurd worden aan bedrijven of andere onderwijsinstellingen. In het ontwerp is die flexibiliteit vertaald naar een tijdloze gebouwbasis. Het interieur en de inrichting zijn als een kleurrijk palet daar aan toegevoegd en kunnen blijven veranderen zonder dat het geheel aan identiteit en kracht verliest.

Fotografie: Stijn Poelstra, Kraaijvanger Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.