Ketelhuis Ceres gebouw van het jaar 2013

Nieuws

Ketelhuis Ceres gebouw van het jaar 2013

Door: Petra Starink | 21-05-2013

Het Ketelhuis Ceres op de campus van de TU/e mag zich een jaar lang BNA Gebouw van het Jaar 2013 noemen. Het transformatieproject werd door de jury onder leiding van Koen van Velsen gekozen uit twaalf nominaties. De jury koos het Ketelhuis vanwege de voorbeeldfunctie die het gebouw heeft.

“Op razendknappe, ingetogen, intelligente en uiterst effectieve wijze heeft diederendirrixarchitecten het afgedankte Ketelhuis Ceres opnieuw tot leven gebracht. Het ontwerp van diederendirrix legt op hun karakteristieke, bescheiden wijze de schoonheid van het bestaande bloot. Architectuur gaat niet alleen over maken. Ook niet-maken is een teken van grootsheid.”

Het ketelhuis is getransformeerd tot representatief kantoor voor het onderzoeksinstituut ICMS. De opdracht behelsde het ontwerpen van een ruimtelijk en functioneel concept dat de oorspronkelijke architectonische kwaliteiten respecteert maar tevens kan voorzien in hoogwaardige prestaties die nu en in de toekomst gevraagd worden. Voor meer informatie over het project kijk op de website van BNA.

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar de Karel Doorman in Rotterdam van Ibelings van Tilburg architecten.  De Karel Doorman is de renovatie van het winkelgebouw Ter Meulen, met daarboven een toegevoegd ‘glazen’ woongebouw tot 70 meter hoogte. Op een schier onmogelijke plek in het Rotterdamse centrum zijn 114 woningen toegevoegd. Een bijzonder gebouw is behouden voor de toekomst en op dezelfde plek is een flinke stedelijke verdichting bereikt.

Foto: Arthur Bagen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.